De geest van Emile Verhaeren leeft voort: Groen verdedigt zijn Naam.

03 Juni 2023

De geest van Emile Verhaeren leeft voort: Groen verdedigt zijn Naam.

"Het is van groot belang dat zijn Naam en nalatenschap worden gekoesterd en bewaard in het museum. Het is een eerbetoon aan zijn werk en een erkenning van zijn bijdrage."

Het Emile Verhaeren Museum, een belangrijk cultureel erfgoed dat de rijke geschiedenis en cultuur van onze regio weerspiegelt. Het museum, gewijd aan het leven en werk van de prominente kunstenaar Emile Verhaeren, wordt al jarenlang met hart en ziel beheerd door een kerngroep die Emile Verhaeren de plaats wilt geven die hij verdient. In de afgelopen weken kwam er ineens onzekerheid over deze centrale plaats die Verhaeren reeds jaar en dag krijgt (DS, 16/05/2023). De gemeente wil kiezen voor een nieuw elan in het kader van een belevingscentrum. Toch is het voor onze fractie zeer belangrijk dat Emile Verhaeren op de voorgrond blijf én wenst Groen een motie ter stemming te brengen waarbij Emile Verhaeren gewaarborgd blijft in de naam van het museum. 

Volgens Anto Ciuca, Raadslid van Groen, is het essentieel om de Naam van Emile Verhaeren te behouden in het museum: "Emile Verhaeren was een iconische kunstenaar die een blijvende impact heeft gehad op de artistieke scene van Vlaanderen en daarbuiten. Het is van groot belang dat zijn Naam en nalatenschap worden gekoesterd en bewaard in het museum. Het is een eerbetoon aan zijn werk en een erkenning van zijn bijdrage."

Wij zullen ons als Groen blijven inzetten voor het behoud en de bevordering van de naam Emile Verhaeren, ongeacht de toekomstige vorm en uitwerking van het museum. We willen met deze motie de gemeenteraad vragen om hierin een standpunt in te nemen, zodat in lijn naar 2030 Verhaeren de plek krijgt die hij verdient.

Het volledige agendapunt kan je hier lezen. 

Foto: Emile Verhaerenmuseum - bron: OKV